Volksgezondheid
Regionaal gezondheidsbeleid 2020-2023
“Zuid Springt Eruit, Zuid-Limburg zet nieuwe trend in gezondheid”. Dat is de titel van het gezondheidsbeleid van de zestien Zuid-Limburgse gemeenten voor de periode 2020-2023. Kortweg wordt gesproken van de Trendbreuk Zuid-Limburg.
Zuid-Limburg is een prachtige regio, maar ook een regio die al jaren kampt met hardnekkige en forse achterstanden in gezondheid en participatie ten opzichte van de rest van Nederland.
Er bestaat een groeiend besef dat we in gezamenlijkheid nog harder zullen moeten samenwerken om deze negatieve trend te doorbreken. Kern van de aanpak is dat de zestien Zuid-Limburgse gemeenten samen met de Provincie, het Rijk, zorgaanbieders en tal van maatschappelijke partners meerjarig werk maken van de trendbreuk door gericht te werken aan het inlopen van de achterstanden. Massa maken is een belangrijk uitgangspunt. Hierbij ligt de focus op het kansrijk, gezond en veilig laten opgroeien van onze jeugd.
Het eerste jaar van deze vierjarige beleidsperiode was een jaar waarin niet alleen veel aandacht uitging naar corona, maar waarin ook belangrijke stappen op weg naar de trendbreuk zijn gezet. Zo zijn er met de onderbouwde interventies Nu Niet Zwanger, VoorZorg en Stevig Ouderschap al meer dan 400 vrouwen en gezinnen ondersteund, bezoeken steeds meer Zuid-Limburgse kinderen elke dag een Gezonde Basisschool van de Toekomst en zijn inmiddels alle Zuid-Limburgse gemeenten JOGG-gemeenten (Jongeren Op Gezond Gewicht). Dankzij het Rijk, de provincie Limburg, de GGD Zuid Limburg, gemeenten en overige partners investeren we inmiddels ruim 6,5 miljoen euro extra aan het veilig, gezond en kansrijk opgroeien van jeugdigen in Zuid-Limburg.
Rondom diverse thema’s en projecten zijn coalities en netwerken gevormd. Een goed voorbeeld hiervan is de Zuid-Limburgse coalitie Kansrijke Start die sinds 2019 actief is en waarin belangrijke regionale partners uit de geboortezorg, jeugdgezondheidszorg, sociaal domein en gemeenten zich inzetten voor een kansrijke start voor alle Zuid-Limburgse kinderen. We sluiten met Trendbreuk ook aan bij landelijke ontwikkelingen zoals het nationaal preventieakkoord, waarvoor we zestien lokale preventieagenda's uitwerken.
In het eerste kwartaal van 2021 zal de raad de voortgangsrapportage 2020 Trendbreuk ontvangen.
Het inlopen van jarenlange gezondheidsachterstanden vergt een lange adem. 2020 geeft vertrouwen dat we met goede focus en krachtige samenwerking veel kunnen bereiken. Daar kunnen we ook in 2021 en volgende jaren op voortbouwen.
Jeugdgezondheidszorg (JGZ)
Per 1 januari 2020 heeft Zuid-Limburg één organisatie voor jeugdgezondheidszorg (JGZ). Dit komt ten goede aan de gezondheid van alle kinderen van 0 tot 18 jaar in onze regio. De JGZ is door de Zuid-Limburgse gemeenten ondergebracht bij de Gemeenschappelijke Regeling GGD Zuid Limburg. Op basis van overgang van onderneming heeft de GGD Zuid Limburg de JGZ medewerkers van de voormalige JGZ organisaties (Meandergroep, Zuyderland en Envida) in dienst genomen.
De programmabegroting JGZ 2020 (en 2021) betrof een historisch bepaalde begroting van de vier voormalige organisaties samen. Voor de periode 2022-2025 zal sprake zijn van een geïntegreerde meerjarenbegroting, gebaseerd op een nieuw dienstverleningspakket. Het dienstverleningspakket en de inkleuring ervan is namelijk per subregio/voormalige JGZ-organisatie verschillend.
In 2020 is daarom volop gewerkt aan het integreren van de vier JGZ-onderdelen door het uniformeren van processen, het uniformeren van inhoudelijk aanbod, harmonisatie van arbeidsvoorwaarden, het trainen en opleiden van medewerkers etc.