Onderwijsbeleid en leerlingenzaken
Onderwijsachterstandenbeleid
Binnen het onderwijsachterstandenbeleid zijn er in 2020 een hoop dingen opgepakt. Zowel het lokaal integraal jeugdbeleid, het beleid met betrekking tot sociaal medische indicatie als ook het beleid met betrekking tot voor- en vroegschoolse educatie maken onderdeel uit van het onderwijskansenbeleid. Onderstaand per onderdeel een korte toelichting:
Lokaal Integraal Jeugdbeleid (LIJ)
In november 2020 is de raad per raadsinformatiebrief geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot het actieprogramma 2020/2021. Specifiek is benoemd welke doelstellingen er halverwege het actieprogramma al dan niet zijn gehaald en met welk resultaat. Zo zijn er stappen gezet met betrekking tot financiële gezondheid, is het project Taalmakers met goed resultaat afgerond, is er een ambtelijk besluit genomen ten aanzien van de VVE-monitor, is een nieuwe VVE beleidsplan opgesteld, is de gemeente Stein JOGG-gemeente geworden, is het project peuters in actie op alle peuteropvanglocaties geïntroduceerd, is de carefree-app ten aanzien van kindermishandeling aangevuld, is er op alle basisscholen schoolmaatschappelijk werk actief en is het project buurtgezinnen.nl van start gegaan.
Sociaal medische indicatie (SMI)
Het jaar 2020 is gebruikt om onze beleidsregels en werkinstructie te evalueren aan de hand van onze opgedane ervaringen. Niet alleen onze klantmanagers, maar ook de kinderopvangorganisaties en het consultatiebureau vervullen hierbij een belangrijke rol. Uiteindelijk heeft dit ertoe geleid dat er met elkaar een aantal suggesties zijn benoemd om het beleid en de werkinstructie SMI aan te passen. Dit zal begin 2021 ter accordering aan het college worden voorgelegd.
Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) beleid
VVE is onderdeel geworden van ons LIJ en derhalve is er geen specifieke VVE beleidsnotitie meer. Echter, we hebben geconstateerd dat er wel degelijk behoefte is aan een richtinggevende beleidsnotitie, ook omdat VVE als het ware een beetje ondersneeuwt in het grote LIJ. In 2020 is daarom met al onze partners besloten dat - onder aanvoering van de gemeente Stein - er een nieuw beleidsplan VVE opgesteld gaat worden. Gedurende het jaar zijn hier verschillende overlegmomenten over geweest die uiteindelijk geresulteerd hebben in een concept beleidsplan VVE. Begin 2021 zal dit ter accordering aan het college worden aangeboden. Het plan is op integrale en constructieve wijze tot stand gekomen waarbij er draagvlak is gecreëerd bij alle partners.
Volwasseneneducatie
Eind november 2020 heeft de gemeenteraad van Heerlen, vanuit haar rol als contactgemeente voor de WEB-regio Zuid-Limburg, het Plan van aanpak basisvaardigheden Zuid-Limburg 2020-2024 vastgesteld. Wij verwijzen in deze naar onze raadsinformatiebrief van 17 december 2020. Met dit Plan van aanpak wordt uitvoering gegeven aan de bestuursafspraken die in september 2019 zijn gemaakt tussen het Rijk en de VNG over de bestrijding van de laaggeletterdheid. Hoewel deze afspraken geen formele status meer hebben, daar de VNG in juni 2020 heeft besloten haar handtekening weg te halen onder dit akkoord. Eind 2020 is vernomen dat ondanks het ontbreken van bestuurlijke afspraken, wel de procesgelden zijn veiliggesteld t/m 2024. Gelden die de gemeente Heerlen ontvangt en bestemd zijn voor de implementatie van het Plan van aanpak aan de hand van het jaarplan 2021. Nadrukkelijk wordt in deze de samenwerking gezocht met de overige gemeenten in de Westelijke Mijnstreek.