Economische promotie
Toeristische Uitvoeringsagenda
In 2020 hebben we gewerkt aan een aantal verbeteringen van de wandel- en fietspaden. Alle vijf gemeentelijke wandelroutes zijn opnieuw beschreven, voorzien van paaltjes en daar waar nodig geoptimaliseerd. Daarnaast zijn de routes gedigitaliseerd. De fietsroute Rondje Stein is geactualiseerd door toevoeging van extra fietsknooppunten bij Catsop en Berg aan de Maas. Ook zijn twee nieuwe wandelbrochures uitgebracht met deze wandelingen en fietsroute.
Op een zestal locaties bij de entrees van onze gemeente hebben wij landschapsborden geplaatst. Daarnaast hebben wij voorbereidingen getroffen om bij een aantal parkeerplaatsen binnen onze gemeente informatieborden, wegwijzers en meubilair te plaatsen. In het kader van de ontwikkeling van Rivierpark Maasvallei is meubilair geplaatst nabij ’t oude Veer in Elsloo, in Meers nabij het bomenmonument, de brug Stein nabij Hoeve de Laak en op de kade Beekstraat in Oud-Urmond.
Het lange-afstand-wandelpad langs de Maas van 137 km is sinds de zomer 2020 operationeel. Wij hebben specifiek geïnvesteerd in het beter toegankelijk maken van de etappe van Casa Montana in Urmond naar het veer in Berg aan de Maas, en in het bos gelegen tussen de Westelijke Kanaaldijk/ Weg van Elsloo naar Groot Meers en de Maas. Verder hebben wij nog een aantal verbeteringen aangebracht, zoals de aanleg van een trap in het talud van het Julianakanaal in Elsloo ter hoogte van de "Kromme dijk”, een trap bij de zonput aan de Ondergenhousweg, een uitkijktoren in Maasband en een kunstobject c.q. ligbank bij het veer in Berg aan de Maas.
Bij het winkelcentrum Stein, zwembad Steinerbos en Brouwerij De Fontein zijn digitale inspiratieschermen, met presentatiewand, folderrek en gevelsigning geplaatst.
Om de toeristische hotspots te verbeteren is een subsidie verleend voor het kasteelpark in Elsloo. Om van het veer in Berg aan de Maas een passende entree voor toeristen te maken, hebben wij een stedenbouwkundige studie laten uitvoeren en is grond verworven. Voor de herinrichting van de parkeerplaats aan de achterzijde van het Steinerbos is eveneens een ontwerp gemaakt. De initiatiefnemers van de visie "van Maas tot De Bath” hebben wij financieel ondersteund met een bijdrage aan diverse voorbereidende onderzoeken.
Corona heeft de toeristisch/recreatieve sector hard geraakt in 2020. Om in contact te blijven met de ondernemers en de musea hebben wij periodiek nieuwsbrieven verstuurd. Daarnaast hebben wij een aantal subsidies verleend op basis van de Stimuleringsregeling Toerisme. Tenslotte hebben wij regelmatig overleg gevoerd met de DOP`s en de musea om de gemeentelijke plannen af stemmen op hun plannen en ideeën.
De toeristische werkgroep Maaskentj is met een drietal toeristisch recreatieve ondernemers uitgebreid, met als doel om de toeristische samenwerking tussen ondernemers en de culturele sector te bevorderen. In de zomer van 2020 is door de werkgroep Maaskentj een themaproduct geïntroduceerd in de vorm van een innovatieve en interactieve belevingstocht rondom de kasteelruïne Stein om nieuwe doelgroepen aan te trekken.
In mei 2020 is de Visie Vrijetijdseconomie Zuid-Limburg vastgesteld, die het begin markeert van een betere en intensievere samenwerking op het gebied van toerisme in onze regio. Binnen de subregio Westelijke Mijnstreek is besloten om op het gebied van toerisme intensiever samen te gaan werken. Het uiteindelijke doel en sluitstuk is om een gezamenlijke fietsroute te maken, waardoor onze regio een belangrijke schakel gaat vormen tussen het Heuvelland en België. De fietsbrug Stein-Maasmechelen en de ontwikkeling van het RivierPark Maasvallei kunnen hierdoor extra onder de aandacht worden gebracht. Tenslotte is gestart met de ontwikkeling van de programmalijn Toerisme Middengebied, waaruit in 2021 een aantal projecten wordt gestart.
Fietsbrug Stein-Maasmechelen
De fietsbrug Stein-Maasmechelen maakt onderdeel uit van een fietsroute binnen de Westelijke Mijnstreek die het Heuvelland met België verbindt. Alleen in deze grotere (Euregionale) context zijn er mogelijkheden voor cofinanciering. De gemeenten in de Westelijke Mijnstreek onderstrepen het belang van de fietsbrug en mede daarom hebben wij samen een fietsroute ontwikkeld. In 2020 is gebleken dat de provincie Limburg op dat moment niet bereid was tot een financiële bijdrage. Mede als gevolg hiervan hebben de gemeenten in de Westelijke Mijnstreek besloten de toeristische samenwerking te intensiveren met als doel om in een groter omkaderd toeristisch plan alsnog de benodigde financiering te verkrijgen voor de fietsroute. De aanleg van de fietsbrug is vervolgens een passend sluitstuk van de ontbrekende schakel tussen Nederland en België en de Euregionale fietsroutes.
Evenementen
In 2020 heeft slechts één gesubsidieerd evenement plaatsgevonden. Met de organisatoren van de overige tien gesubsidieerde evenementen zijn, op basis van een collegebesluit, afspraken gemaakt over de reeds toegekende subsidie.